Adatszolgáltatás a hulladékká vált gépjárművek kezeléséről

 

A hulladékká vált gépjárművekről szóló 369/2014. (XII. 30.) Korm. rendelet 2015. január 1-ei megjelenése szerint a gyártónak, forgalmazónak és a bontónak a hulladékká vált gépjárművekről naprakészen nyilvántartást vezetniük, ha a hulladékká vált gépjárművet a telephelyükön átveszik.

A nyilvántartás alapján az alábbi kivételekkel a bontó a hulladékká vált gépjárművek átvételéről, bontásáról és további kezelésre történő átadásáról  az OKTF részére a tárgyévet követő év március 1. napjáig bevallást készít:

1 .a gyártónak szolgáltat adatot, ha a gyártó a gyártói kötelezettségét közvetítő szervezetre nem ruházta át;

2. a közvetítő szervezetnek szolgáltat adatot, ha a gyártó a gyártói kötelezettségét közvetítő szervezetre átruházta, és a bontó – mint az átvevő- és kezelőhálózat tagja – a közvetítő szervezettel szerződést kötött.

Adatszolgáltatás (bevallás)

A bevallást a hulladékká vált gépjárművekről szóló 369/2014. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. mellékletben foglaltaknak megfelelő tartalommal közvetlenül az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség részére a tárgyévet követő év március 1-ig kell megtenni. A bevallást a telephelyek (ha több van) adatait összesítve kell megadni. 2015. január 1-től megváltozott a környezetvédelmi bevallások rendje, így a hulladékká vált gépjárművekről az ÁNYK-programban kell elkészíteni a bevallást a HGK-B adatlap megfelelő kitöltésével.

A jelen cikkünkben bemutatott változások nem érintik a korábban létrejött kötelezettségeket, azaz az éves és a negyedéves bevallásokat továbbra is meg kell tenni.

2015-ös kötelezettség változás

2015. január 1. napját követően az összes hulladékká vált gépjármű – az átlagos gépjárműtömeget alapul véve – újrahasználatának és hasznosításának együttes aránya legalább az évi 95 tömegszázalékot (korábban 85 % volt), az újrahasználat, újrafeldolgozás és visszanyerés együttes aránya legalább az évi 85 (korábban 80 %) tömegszázalékot el kell hogy érje.

Az gépjárműbontással kapcsolatos jogszabályi és telephely kialakítással kapcsolatos kötelezettségeket, valamint az engedélyeztetés menetét az autóbontás nevű oldalunkon részletesen ismertetjük.