Változások a hulladékról szóló törvényben

 

A hulladékról szóló törvényben kisebb változások léptek életbe ez év közepétől.

Saját hulladék szállítása

 

A módosítással a 14. § alapján, a korábbi szabályozással ellentétesen, hulladékgazdálkodási engedély nélkül is lehet hulladékot szállítani az alábbi – pontosan definiált -esetekben:

 

1.) a gyártó, a forgalmazó az átvételi kötelezettséggel érintett hulladékot hulladékkezelő létesítménybe szállítja,

 

2) a gazdálkodó szervezet nem üzletszerűen, alkalmilag, az elkülönítetten gyűjtött hulladékát saját járművével, másik telephelyén levő üzemi gyűjtőhelyre vagy átvételi helyre, hulladékgyűjtő pontra, hulladékgyűjtő udvarba, valamint hulladékkezelőhöz szállítja.​

 

Melléktermék

 

A melléktermékekre vonatkozó 64. §-ban az alábbi változások léptek életbe:

 (1) Ha valamely gazdálkodó szervezet mellékterméket állít elő vagy tevékenysége során melléktermék képződik, és azt melléktermékként tárolja, használja fel vagy forgalmazza, akkor – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – a 8. § szerinti melléktermékre vonatkozó feltételeknek való megfelelésről a környezetvédelmi hatóságnak nyilatkozik. A környezetvédelmi hatóság a megfelelés tényét igazolja.

(2) Nem kell nyilatkozni a környezetvédelmi hatóságnak a 8. § szerinti melléktermékre vonatkozó feltételeknek való megfelelésről olyan, kormányrendeletben meghatározott melléktermék esetén, amelynek megfelelőségét a 82. § (4) bekezdése szerinti hatóság ellenőrzi, és a melléktermék felhasználási módja miatt a 8. § szerinti környezetvédelmi feltételek teljesülnek.

Ártalmatlanítási és hasznosítási műveletek

 

A törvény 2. és 3. számú mellékletét (ebben szerepeltek az ártalmatlanítási és hasznosítási műveletek) hatályon kívül helyezték. A műveletek felsorolása a továbbiakban a hulladékgazdálkodással kapcsolatos ártalmatlanítási és hasznosítási műveletek felsorolásáról szóló 43/2016. (VI. 28.) FM rendeletben található meg.