Fontos változások a környezetvédelmi eljárásokban

 

2016. év elejével a környezetvédelmi engedélyeztetéseket (is) érintő fontos módosítás lépett életbe a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvényben (népszerűbb nevén KET) azon ügyekben, ahol az engedélyeztetés határideje nem éri el a két hónapot, vagy hatvan napot. A módosítás célja az engedélyeztetési eljárások ügyintézési idejének lecsökkentése. 

Ha a kérelemmel kapcsolatban nincs ellenérdekű fél és a kérelem, illetve rendelkezésre álló adatok alapján a tényállás tisztázott, akkor a hatóság a határozatát sommás eljárásban azonnal, de maximum 8 napon belül meghozza. Környezetvédelmi eljárások során ezen eljárás vélhetően viszonylag ritka lesz.

Függő hatályú döntés

A hatóság az eljárás megindulásától számított 8 napon belül kiadja a függő hatályú határozatot. A határozatban tájékoztatják az ügyfelet, hogy abban az esetben, ha az eljáró hatóság 2 hónapon belül érdemben nem zárja le az adott ügyet, akkor:

 

  1. Az eljárási díjat visszafizetik
  2. A kérelmezett jog az ügyfelet megilleti, azaz a kérelmezett engedélyt megadottnak kell tekinteni (nem minden ügycsoportban)
  3. Ezen 2 hónapot a hiánypótlás ideje NEM hosszabbítja meg.

 

A korábbi joggyakorlattól eltérően az ügyfél kérelmére már nem lehet felfüggeszteni az eljárást (ezidáig egyszeri 6 hónapra lehetett felfüggesztést kérni indokolt esetben). A közigazgatási hatósági eljárás felfüggesztésére a hatóságnak is csak akkor van lehetősége, ha:

 

A jogutód kiléte vitás vagy ha az adott ügy eldöntéséhez másik hatóságnál kell bizonyos kérdéseket tisztázni, esetleg ugyanazon hatóságnak az adott üggyel összefüggésben másik eljárásban határozatot szükséges hozni.

 

Következésképpen a felfüggesztett eljárások köre jelentősen leszűkül, pl. ha egy hulladékgazdálkodási engedélyeztetési eljárás során kiderül, hogy előzetes vizsgálat köteles a tevékenység, akkor az eddigi eljárás felfüggesztés helyett számítani lehet arra, hogy az eljárást meg fogja szüntetni a hatóság.

Hiánypótlás

A KET szigorúbb előírásai miatt várhatóan valóban csökkenni fognak az ügyintézés határidők, ezzel párhuzamosan viszont nőni fog a hatóságok leterheltsége.

Jelen módosítással egyidejűleg a hulladékgazdálkodási eljárások határideje 45 napra csökkent (a fenti módosításokból következően maximum 60 nap az esetleges hiánypótlással együtt)

Összefoglalás

A KET szigorúbb előírásai miatt várhatóan valóban csökkenni fognak az ügyintézés határidők, ezzel párhuzamosan viszont nőni fog a hatóságok leterheltsége.

A korábbi környezetvédelmi engedélyeztetési gyakorlattal szemben (engedélykérelmek esetlegesen sorozatos hiánypótoltatása) maximum egyszer várható hiánypótlás, mely határidejének lejártával, nem (tökéletes) teljesítés esetén a hatóság az eljárást meg fogja szüntetni.

Jelen módosítással egyidejűleg a hulladékgazdálkodási eljárások határideje 45 napra csökkent (a fenti módosításokból következően maximum 60 nap az esetleges hiánypótlással együtt).