Indul a cégkapus ügyintézés…

 

A jónéhány éve bevezetett Ügyfélkapu egy komoly újítás volt az elektronikus ügyintézés irányába, de alapvetően magánszemélyek részére került kidolgozásra. Az elektronikai ügyintézés nyilván a jogi személyeket, azaz cégeket is érinti, így ők is az adott céghez (többé-kevésbé) kötődő magánszemélyek (ügyvezető, könyvelő, környezetvédelmi megbízott…) ügyfélkapuját használták. Így egyrészt magánjellegű adatok keveredtek céges információkkal, másrészt egy mondjuk 100 céget könyvelő könyvelőiroda ügyfélkapuját ….

 

Alábbiakban a környezetvédelmi jellegű ügyintézést ismertetjük:

Először is a cégkapun keresztüli ügyintézés nem a cégkapun kezdődik. Hanem az úgynevezett e-papíros felületen. Ez a …..-on elérhető szolgáltatás arra jó, hogy egy online levelezőprogramhoz hasonlóan benyújtsunk valamit a hatóságokhoz. Megadjuk a címzettet, feltöltünk egy dokumentációt és elmegy az e-papírunk a hatóságokhoz. A küldésről és a hatóság általi letöltésről is kapunk visszaigazolást, ezáltal válik hivatalosan is használhatóvá. (Az email esetében nem lenne biztosított ez a fajta megbízható visszaigazolás.)

Miután a beküldés megtörtént, már a cégkapun keresztül kapunk értesítést a hatóságoktól bármilyen történésről, maguk az eljárások elvileg az eddigiek szerint fognak zajlani. (Amennyiben az ÁKR egyéb változásai nem érintik…)

Tehát leegyszerűsítve a cégkapu az üzenőfal, amin keresztül zajlik majd a kommunikáció.

 

Reméljük minden gördülékenyen fog zajlani, mi legalábbis igyekszünk kitaposni az utat, mert ha jól megy a rendszer, az tényleg jó lesz a környezetnek is: Csak a Sövit Kft-nek több tízezer oldalnyi papírral, tonerrel és párszáz CD-vel lenne kisebb az ökológiai lábnyomunk…