Szennyvízszállítási engedély

 

Az új szabályozás következtében szennyvíz (nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz, EWC 20 03 04) szállításhoz nem hulladékgazdálkodási engedély, hanem szennyvízszállítási engedély szükséges. A szennyvízszállításhoz szükséges engedély kiadásának alapját a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény képezi. A törvény 37. és 38. pontja alapján adják ki az engedélyt, azaz:

A nem közművel összegyűjtött szennyvíz meghatározása:

37. „olyan háztartási szennyvíz, amelyet a keletkezés helyéről vagy átmeneti tárolóból – közcsatornára való bekötés vagy a helyben történő tisztítás és befogadóba vezetés lehetőségének hiányában – gépjárművel szállítanak el ártalmatlanítás céljából”

A begyűjtés fogalma:

38. „a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíznek az ingatlan tulajdonosától, vagyonkezelőjétől, birtokosától vagy használójától történő átvétele, elszállítása és ártalmatlanítás céljából történő átadása”

A beadott dokumentáció alapján a környezetvédelmi felügyelőség a tevékenységet (a jelenleg még nem létező végrehajtási rendelet híján) nyilvántartásba veszi. A nyilvántartás igazgatási díja (KDV-KTVF eljárása alapján) 80.000 Ft (áfamentes). A szennyvízszállítás nyilvántartásba vételének ideje kb. 2-4 hét.